Szintetikus hús és bőr
Szintetikus hús és bőr   A hús világszerte az ember egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott tápláléka. Miközben a Föld népessége 1950 óta megháromszorozódott, a hústermelés hétszeresére nőtt és az emberiség nagy része, ha teheti, fogyaszt húst. A nagyipari hústermelés az állatokat erőforrásnak tekinti, hogy az egyre növekvő emberi igényeket ki tudják elégíteni. Manapság 60 milliárdnyi globális …
Permakultúra
Permakultúra   A mezőgazdaság kialakulása az emberi történelemben kb. 10.000 évvel ezelőtt kezdődött, amely alatt a földművelés és az állattenyésztés értendő. Tágabb értelemben a mezőgazdaság fogalomkörébe sorolják még a halászatot és az erdészetet is. A vadászattal, gyűjtögetéssel és halászattal szemben a mezőgazdaság már célirányos, tudatos termelési tevékenység, ami eleinte csak kiegészítette a természetből nyert táplálékot. …
Körforgásos gazdaság
Körforgásos gazdaság   Több kutatás szerint jelenleg az emberiség körülbelül évi két milliárd tonna hulladékot termel. Magyarországon évente közel 120 millió tonna hulladék keletkezik, ami nagyon sokféle forrásból származik. A legtöbb szemét előállítói az európai, észak-amerikai ipari országok és Kína. A fogyasztás folyamatos növekedése miatt 2025-re ez a mennyiség megkétszereződhet. A hulladéktermelés növekedése nagyobb, mint …
Magfúzió
Magfúzió   Az emberiség energiaellátását ma több mint 80%-ban fosszilis tüzelőanyagok adják, a szén, az olaj és a földgáz. Ezek a készletek, amelyet a természet évmilliók alatt halmozott fel hamarosan elfogyhatnak és egyre költségesebb lesz a kitermelésük, de a legfőbb problémát a felhasználásuk és kitermelésük által okozott környezetszennyezés okozza. Hosszú távon nem biztosíthatjuk az energiaellátásunkat …
1 2

Cápabőr

Hogyan védekezik a természet a baktériumok ellen? Nem mi vagyunk az elsők, akiknek meg kell magát védeni a baktériumoktól. A modern orvostudomány számtalan betegséget leküzdött már, de a bakteriális fertőzések ellen még nem találtak hatékony védekezési módot.

A University of Florida kutatói a cápák bőrének kutatásával kezdtek el erőteljesen foglalkozni. Egyszerűen az keltette fel az érdeklődésüket, hogy azon nem tapadnak meg baktériumok, szennyeződések és kagylók sem. Természetes módon képes védekezni a mikrobák ellen, vegyi anyagok használata nélkül. A cápák bőrének felszínét egy speciális minta borítja és ennek a különleges mintának köszönhető, hogy a baktériumok nem képesek megtapadni rajta.

A Floridai Egyetem mérnöke műanyag lapokat vont be a cápabőrhöz hasonló szerkezetű anyaggal, és azokat a hajó testére erősítve pozitív eredményeket értek el a kagylók és moszatok elleni védekezésben. A Sharklet egy olyan anyag, amelyen nem képesek a baktériumok megtapadni, és az nemcsak a hajózásban, hanem még az egészségügyben is komoly érdeklődést vált ki. Shravanthi Reddy, a Sharklet kutatási igazgatója szerint az orvostudomány régóta harcol a baktériumok ellen, de az a probléma, hogy nem lehet az összes kórokozót elpusztítani. Ha elpusztítjuk a baktériumok 99%-át, akkor is megmarad 1%, ami a legerősebb és legéletképesebb. Reddy azt vizsgálta, hogy a Sharklet a baktériumok ellen is képes-e olyan hatékonyan védekezni, mint a moszatok, algák és kagylók ellen.

A tesztelés során egy sima felületű műanyagdarabot és egy Sharklettel bevont műanyagot tettek egy baktériumokkal fertőzött környezetbe. 24 óra elteltével megállapították, hogy a sima műanyagon egy vékony baktériumréteg keletkezett, míg a Sharklettel bevont műanyag baktériummentes maradt. Reddy szerint azért érdekes ez a jelenség, mert a két anyag kémiai összetételben nincsen semmi különbség, kizárólag a felületük fizikai formája tér el.

 

Galápagosi cápa bőrének felszíne

Sharklet mesterséges bevonata

 

A kutatók abban bíznak, hogy ez az új anyag elterjed a kórházakban, ugyanis a kórházakban szerzett fertőzések száma rendkívül magas. Ha a kórházban található eszközöket cápabőr mintával vonják be, amin nem képesek megtelepedni a baktériumok, sokkal jobb megoldás, mint az antibiotikumos vagy erős vegyszeres kezelés.

A cápák bőre tapintásra is nagyon érdekes. A farok irányában egészen sima, míg ellenkező irányban simítva érdes, csiszolópapírhoz hasonló érzésre emlékeztet. Ez a különleges bőr teszi lehetővé a gyors mozgást a vízben, és a sportszergyártók is innen merítették az ötletet vadonatúj, az egész testet fedő úszóruhák megalkotásakor, amelyek fantasztikus világcsúcsokhoz segítették a legjobbakat.

sharklet.com